útmutató az interaktív térkép használatához

Az interaktív térkép aloldalon megtekinthető térinformatikai alkalmazás a bejelentkezést követően lehetőség ad az egészségstatisztikai adatok egyértelmű térbeli elhelyezésére, a vonatkozó területegységek azonosítására, valamint térbeli lekérdezések és összehasonlítások készítésére. A térképen a szegregátumok és szegregációval veszélyeztetett területeken túl, a régiók, a megyék, a járások és a települések, illetve a „felzárkózó települések” programban résztvevő települések jelennek meg.

A „Jelmagyarázat” térképi menüpontban a rétegekhez kapcsolódó jelkulcs segíti a térképen való eligazodást, a „Rétegkezelő” menüben pedig a rétegek láthatóságát, átlátszóságát és feliratát lehet változtatni. A térképi tájékozódás megkönnyítéséhez (többek között a közlekedési hálózatok vagy műholdképek megjelenítéséhez) az „Alaptérképek” menüre kattintva, többféle alaptérképből is választhatunk. A „Könyvjelzők” menüpontban térképi nézeteket menthetünk el és kezelhetünk, az aktuális térképi kivágat koordinátáinak és az adott nagyítási szintnek megfelelően.

A „Keresés” menüpontban az egészségstatisztikai adatok jeleníthetők meg időszakok, topológiai szintek, illetve indikátorok szerint. Elsőként a lekérdezni kívánt időszako(ka)t kell kiválasztani. Ezt követően topológiai (területi) szintet kell választani – a keresendő területegység nevét beírva (és a legördülő listából kiválasztva), vagy a térképre kattintva. Ezután az adott időszakhoz és területi egységhez megjelenítendő indikátorok listájából célszerű kiválasztani a lekérdezni kívántakat. Az indikátorcsoportok előtti jelölő lenyitásával láthatóvá válnak az adott csoporthoz tartozó indikátorok. A jelölőnégyzetek kiválasztását követően a „Mehet a lekérdezés!” gombra kattintva a térkép a kiválasztott területi egységre nagyít és táblázatos formában megjeleníti az egészségstatisztikai adatokat. A megjelenő táblázatban a kiválasztott területi egységre vonatkozóan, indikátorok szerinti soronként láthatók az adatok. A táblázat sorba rendezhető az egyes mezők szerint, illetve keresni és szűrni is lehet az értékekre. A szegregátumok adatainál az adott szegregátum lakosságát ellátó háziorvosi praxisok adatait is meg lehet jeleníteni, a fejlécben lévő praxisazonosítókra kattintva. A táblázatok a fejlécben a kiválasztott területi egység neve mellett megjelenő „CSV” ikonra kattintva letölthetők – .csv formátumban is. A táblázat bezárását követően lehetőség nyílik a térképi navigálásra, illetve további területegységek és indikátorok kiválasztásával újabb lekérdezések indítására.


Indikátorok értelmezése

A térképeken kiválasztott szegregátumokra, településekre, járásokra, megyékre és régiókra jellemző mutatók kialakításakor arra törekedtünk, hogy a szegregátumokban élők egészségügyi ellátásával kapcsolatban viszonylag egyszerűen értelmezhető mutatókat tudjunk a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A vizsgálat során a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatait, valamint a Központi Statisztikai Hivatal által szervezett 2011-es Népszámlálás eredményeit dolgoztuk fel. Az adatfeldolgozás során minden mutatót standardizáltunk. Emiatt, ha az ellátás problémáit mutatja egy indikátor, akkor abban biztosak lehetünk, hogy amögött nem a szegregátumokban élők speciális demográfiai összetétele vagy közgyógyellátási jogosultsága áll. Másfelől minden indikátort a statisztikai hibájával együtt közöltünk. Mindig megadtuk szöveges értékelésként, hogy egy problémát jelző eredmény a statisztikai hibahatáron túli (azaz szignifikáns, lényeges) vagy nem. Összességében azokon a pontokon jeleznek valódi problémát az eredmények, ahol az indikátorok értéke szignifikáns módon tér el az értékelt szegregátumban vagy szegregátumokban az ugyanazon település vagy településcsoport nem szegregátumaiban élők ellátási mutatóihoz viszonyítva.

A statisztikai mérőszámok értelmezése röviden

Példák az eredmények értelmezéséről

Indikátorok esetdefiníciója


ADATFELDOLGOZÁS

Felhasznált adatok

Vizsgált területi egységek

Nyers gyakoriságok elemzése

Standardizált gyakoriságok elemzése

Statisztikai tesztelés

A szegregátumok komplementer területhez viszonyított ellátása